Alanya
Ankara
Antalya
Belek
Bodrum
Cesme
Fethiye
Istanbul
Izmir - Smyrna
Kas - Antiphellos
Kemer
Konya - Derwisjen
Kusadasi
Marmaris
Mersin
Milas
Myra - Demre
Patara
Side

 

 

 

 

 

 

 

 

Marmaris informatie - Turkije

Marmaris is één van de grotere plaatsen aan de Lycische kust. De naam Marmaris komt oorspronkelijk uit het Grieks en betekent schitterend en glanzend. Een betere naam voor deze plaats is nauwelijks denkbaar, met prachtige baaien en helder blauw zeewater, iets meer  landinwaarts vind u een mooie natuur en de gastvrije Turkse bevolking.

Naast wandelingen in de natuur en het bezichtigen van oudheidkundige plekken, bestaat natuurlijk ook de mogelijkheid om te genieten van de zon, de zee en het strand. En na een dag aan het water, bijkomen onder het genot van een drankje op één van de vele terrasjes. Uiteraard beschikt deze vakantie bestemming over een bruisend uitgaansleven en zijn er tal van discotheken en nachtclubs te vinden. Marmaris heeft ongeveer 30.000 inwoners en in de vakantietijd komen hier dagelijks tienduizenden vakantiegangers bij. In het noorden wordt zij omringd door de berg Balan (1000 mtr.) en is verbonden met twee schiereilanden, Bozburun en Resadiye. Het toerisme is in de jaren zestig begonnen, doordat Griekse Ferry-boten vanuit Rhodos dagtochten organiseerde naar Marmaris. Na het uitbreken van de Turks-Cypriotische oorlog in 1974 bleven de Griekse boten weg en begonnen de Turken een eigen Ferry-lijn. Vanaf eind jaren zeventig werd deze omgeving door buitenlandse touroperators ontdekt en tot op de dag van vandaag, brengen vele tienduizenden mensen hier een vakantie door in een hotel of appartement.

De omgeving van Marmaris is begroeid met verschillende bomen en planten. In vroegere tijden had deze streek een overvloed aan pistachebomen, jeneverstruiken en cipressen. Bosbranden en het kappen van bomen hebben ertoe bijgedragen dat de huidige bebossing minder is geworden.
Naast eerdergenoemde struiken en bomen groeit in en rond Marmaris lavendel, mirtbes, tijm, laurier, salie en andere kruiden. In de lente komen allerlei bloemen en planten in bloei, zoals narcissen, lathyrus, violen, krokussen, orchideeën, champignons, mint, e.d.

In beboste gebieden, waar een dichte begroeiing is kan men verschillende dieren tegenkomen, waaronder vossen, konijnen, herten, wolven en heel zeldzaam de jakhals. Vogels die men kan aantreffen zijn o.a.: reigers en ooievaars. In de lente kan men schildpadden zien kruipen en in de warme tijd zijn verschillende soorten reptielen te vinden, waaronder de van kleur veranderende kameleon.

Ook het watergebied van Marmaris herbergt een scala aan dieren. Naast koralen zijn er diverse vissen, zoals de inktvis, grijze en rode forel, de longvis, de rode zeebaars, etc. Samen met de olijf is de sinaasappel het meest voorkomende fruit in dit gebied.  In mindere mate zijn ook peren en pruimenbomen en druivenstruiken te vinden. Leuk om te zien en voor sommige een fijne geur, is de verbouwing en productie van amandelen, walnoten, pistachenoten, pinda's en sesamzaad. Deze producten en fruit en groente kunt u terugvinden op de wekelijkse markt, die op vrijdag wordt gehouden.
 
Het strand in Marmaris is kiezelachtig. Het is geen fijn zand om op blote voeten lange stukken te gaan lopen. Hotels die aan het water zijn gelegen hebben een eigen privé strand waar de hotelgasten gratis gebruik van kunnen maken.
In de meeste gevallen zijn op de "openbare" stranden ligstoelen en parasols aanwezig en kunnen soms gratis worden gebruikt.

Het water heeft een aangename temperatuur (juni.t/m oktober gemiddeld 22°). U kunt vanaf de haven van Marmaris tot en met Icemeler helemaal langs de strandboulevard lopen.  Langs de boulevard ter hoogte van de Ismet Kamil Öner avenue zijn verschillende huurmogelijkheden voor watersportactiviteiten. In het voor en naseizoen valt over de huurprijs te onderhandelen. Populair zijn nog steeds de jetski en de speedboot/waterskiën. Ook bestaat de mogelijkheid om aan paragliding te doen.

Home            Steden