De Turkse keuken

Categories Eten
turks-eten

We kennen natuurlijk allemaal het broodje döner kebab of lahmacun (Turkse pizza).

Ook in de bekende toeristische gebieden in Turkije krijg je vaak ‘verwesterde’ Turkse gerechten. Dat is jammer, want de Turkse keuken is veel geraffineerder dan dat.

Wat veel mensen niet weten, is dat de Turkse keuken tot de haute cuisine van de wereld behoort, samen met de Franse en de Chinese keuken. Het is een keuken met een lange traditie en een grote diversiteit in smaken, kruiden en gerechten. Een verscheidenheid die voorkomt uit de kookstijlen en eetgewoonten die de Arabieren, Grieken, Romeinen, Perzen en Kaukasiërs hebben achtergelaten.

Ingrediënten in de Turkse keuken

In Turkije is eten een echte sociale aangelegenheid.

Turken nemen uren de tijd voor de bereiding van gerechten met verse ingrediënten en het bakken van koekjes en toetjes (tatli). Gerechten zijn gebaseerd op een smakelijke combinatie van vers fruit en groente, gegrild vlees of vis en vele soorten salades, vaak geserveerd met verschillende (yoghurt-)sauzen.

Er wordt veel gebruik gemaakt van zuivelproducten, zoals kaas (voornamelijk van schapen, maar soms ook van koeien), boter en yoghurt. De meeste gerechten worden geserveerd met een Turks (plat)brood, pide of yufka.

Typische gerechten

Een typisch Turks ontbijt bestaat vaak uit verschillende kleine gerechten met Turks (plat)brood. Kaas, verse boter, honing, olijven, tomaten, komkommers, gebraden en gekookte groenten en kajmak (zure room van waterbuffel).

Meze is een combinatie van warme en koude voorgerechtjes, het ultieme culinaire genot van de Turken. Dolma’s mogen hierbij niet ontbreken. Dit zijn gevulde gerechten, zoals wijnbladeren gevuld met rijst, maar ook paprika’s, aubergines, koolbladeren en tomaten worden rijkelijk gevuld met allerlei verse ingrediënten en kruiden.

Ook zijn Turken dol op deeggerechten. Börek is een echte klassieker. Dunne laagjes filodeeg worden afgewisseld met ingrediënten als spinazie, yoghurt, ei of vlees.

En wat dacht je van köfte – kleine gehaktballetjes – van rund- of lamsvlees, op smaak gebracht met lekker veel pittige kruiden.

Ten slotte zijn Turken ook echte zoetekauwen. Zo eten ze veel baklava met nootjes en suikersiroop. En als dessert is künefe erg populair. Dat is in siroop gedrenkt gebak gevuld met een zachte, romige kaas.