Emigreren naar Turkije

Categories Algemene informatie
paspoort

Turkije is door haar warme temperaturen en rijke cultuur niet alleen een erg populair vakantieland, maar er zijn ook veel mensen die definitief naar Turkije willen emigreren. Aangezien de economie de afgelopen jaren sterk verbeterd is in Turkije, is het relatief makkelijk om er werk te vinden dat goed betaald.

Er is vooral veel vraag naar hoger opgeleide mensen die verschillende talen spreken.

Wanneer je definitief naar Turkije wilt emigreren, moet er veel geregeld worden. Denk aan belastingen, zorgverzekering, pensioen en uitkering. Uitgebreide informatie kun je aanvragen bij de Turkse ambassade.

Belastingnummer & Turkse bankrekening

Allereerst is het van belang om bij het Turkse belastingkantoor een persoonlijke belastingnummer (Vergi Numerasi) aan te vragen. Hiervoor heb je een geldig adres en een origineel paspoort of een ID-kaart nodig. Als je een belastingnummer hebt, kun je eenvoudig en kosteloos een Turkse bankrekening openen. Een eigen bankrekening is essentieel om aan te kunnen tonen dat je in je eigen onderhoud kunt voorzien. Dat is weer nodig om een verblijfsvergunning te kunnen krijgen.

Verblijfsvergunning

Sinds 2014 zijn de regels om te emigreren naar Turkije veranderd. De belangrijkste verandering is dat een verblijfsvergunning voor maximaal één jaar wordt verstrekt, maar deze kan telkens verlengd worden voor een jaar. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden.

  • Je hebt een eigen woning in Turkije of kunt een huurcontract overleggen.
  • Je hebt minimaal 6.000 euro op een Turkse bankrekening staan. Hiermee toon je aan dat je in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. Gepensioneerden zijn vrijgesteld van deze verplichting. Zij moeten alleen een beschikking aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank van het recht op AOW.
  • Je hebt een geldige zorgverzekering. Wanneer je definitief uit Nederland vertrekt, vervalt je recht op een Nederlandse zorgverzekering en zul je deze dus moeten afsluiten in Turkije.

Dit zijn de regels voor ongehuwde personen zonder Turks paspoort uit Nederland. Wanneer je met een Turkse partner gehuwd bent, gelden er weer andere regels. In sommige gevallen kun je ook een verblijfsvergunning krijgen voor meerdere jaren tot maximaal 5 jaar. Laat je hierover goed informeren, alvorens je je definitief uit Nederland uitschrijft.