Goed voorbereid naar Turkije

Categories Algemene informatie
goed-voorbereid-naar-turkije

Turkije is een erg populair vakantieland. Vooral de west- en zuidkust hebben een heerlijk Mediterraan klimaat: de zomers zijn heet en de winters zijn zacht.

Vakanties naar Turkije zijn over het algemeen goed betaalbaar en er zijn veel aantrekkelijke aanbiedingen voor geheel verzorgde vakanties in prachtige all-inclusieve resorts. Het is daarnaast relatief dichtbij; met het vliegtuig kom je in zo’n 3,5 uur al op je vakantiebestemming aan.

Wanneer je op vakantie gaat naar Turkije, wil je natuurlijk goed voorbereid zijn zodat je heerlijk ontspannen van je vakantie kunt genieten. Je kunt daarom al ruim van te voren bepaalde voorbereidingen treffen.

Reisdocumenten

Zorg er allereerst voor dat je reisdocumenten op orde zijn.

Zoals geldt voor vele vakantiebestemmingen moet je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Turkije. Voor sommige nationaliteiten gelden ook nog andere voorwaarden. Sinds 2012 moeten meereizende kinderen een eigen reisdocument hebben.

Voor je vakantie naar Turkije heb je een visum nodig. Je kunt een zogenaamd e-visum (20 USD) van te voren eenvoudig en snel online aanvragen op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Turkije. De geldigheidsduur van het visum is 180 dagen en dan mag je maximaal 90 dagen in Turkije verblijven.

Je kunt op Turkse luchthavens ook een zogenaamd visa on arrival kopen. Je visum is dan wel iets duurder en – let op – je kunt alleen betalen met creditcard.

Verzekeringen en betalen

Een Europese Gezondheidskaart (EHIC-kaart) is niet geldig in Turkije, maar bij je zorgverzekeraar kun je een 111 formulier aanvragen, zodat je altijd kunt aantonen dat je verzekerd bent voor ziektekosten.

Denk ook aan een goede reisverzekering, zodat je altijd goed verzeker bent tegen onvoorziene omstandigheden.

Inentingen zijn niet verplicht voor Turkije. Wel worden een DTP-vaccinatie en bescherming tegen hepatitis A en B aanbevolen.

Moet je medicijnen meenemen op vakantie, bedenk dan dat sommige geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen. Om met deze medicijnen te mogen reizen, heb je een Schengenverklaring nodig die je ruim 4 weken van te voren moet aanvragen.

In Turkije wordt betaald met de Turkse lire (TRY). In toeristische gebieden worden euro’s waarschijnlijk ook geaccepteerd. Je kunt vrijwel overal met je Nederlandse bankpas pinnen en dit is goedkoper dan gebruik van een creditcard. Er geldt wel een maximale limiet per dag. Het is aan te raden om ook altijd wat cash geld bij je te hebben.