Het klimaat in Turkije

Categorieën Algemene informatie

De lente is de beste periode om naar Turkije te gaan. Er groeien dan overal wilde bloemen en het is er nog niet te warm voor een flinke wandeling of een lange fietstocht. Een ander voordeel is dat alle bezienswaardigheden nog rustig te bezoeken zijn.

Langs de Turkse kust heerst een zeeklimaat. De winters zijn er mild en in de zomer is er weinig neerslag. Het oosten van Turkije heeft een landklimaat en in het hart van Turkije heerst een steppeklimaat. Hier is het in de winter vrij koel en in de zomer zeer warm.

Egeïsche kust en zuidkust
Wanneer je op vakantie gaat naar de Egeïsche kust of de zuidkust van Turkije kun je dat het beste doen in mei, juni of september. In juli en augustus is het regelmatig te warm om bezienswaardigheden te bezoeken en is het rond het middaguur vaak te warm om naar het strand te gaan. Het kwik stijgt hier in juli en augustus tot boven de 30 graden en er komen regelmatig hittegolven voor. Het water aan de Middellandse Zee en de zuidelijke Egeïsche kust heeft een aangename watertemperatuur van april tot begin november. Het zwemseizoen aan de Zee van Marmara en de noordelijke Egeïsche kust is iets korter, namelijk van juni tot september.

Centraal-Anatolië
De beste periode om bezienswaardigheden te bezoeken is van juni t/m september. In juli en augustus kan het op sommige plaatsen echter te druk zijn om bezienswaardigheden te bezoeken. Dit is vooral het geval bij Cappadocië en andere populaire bezienswaardigheden. Skiën kan in Centraal-Anatolië van december tot april.

Oost-Turkije
Skiën kan in Oost-Turkije van november tot eind mei. Wanneer je niet komt om te skiën is de beste periode om naar Oost-Turkije te reizen van juni tot september.

Zwarte Zee kust
In de winter is het klimaat aan de Zwarte zee kust mild, maar valt er veel regen. In de zomer is het hier frisser dan aan de Zuidkust en de Egeïsche kust. De temperatuur komt er vrijwel nooit boven de 28 graden. Het zomerseizoen start in juni en eindigt eind september.

Meer informatie: https://www.corendon.nl/klimaat-turkije