Tips voor betalen in Turkije

Categorieën Algemene informatie,Bezienswaardigheden,Eten

Turkije is een prachtig land dat niet voor niks al jaren ontzettend veel toerisme trekt. Veel Nederlandse komen 1 keer per jaar naar Turkije om te genieten van het weer en van de schitterende bezienswaardigheden. Er heerst wel een andere cultuur in het land dan wij Nederlanders misschien gewend zijn en daarom is het handig om goed voorbereid op pad te gaan.

Nieuwe Lira

Enige tijd geleden heeft de Turkse overheid ervoor gekozen om de oude Lira te updaten. Er wordt nu dus betaald met de nieuwe Lira en de oude Lira is, ondanks dat hij nog wel in omloop is, niks meer waard. Let dan ook op dat je geen oude Lira’s als wisselgeld accepteert aangezien dit nog wel eens voor kan komen.

Geldautomaten

Er zijn genoeg geldautomaten in Turkije waar je geld kan pinnen. Echter is het vaak financieel ongunstig om te pinnen bij een Turkse bank omdat je eigenbank een en de Turkse bank samen een omwisseltarief van Euro’s naar nieuwe Lira’s in rekening brengen. Over het algemeen praten we dan over een minimum van 5 euro en 2% over het bedrag dat gepind wordt.

Kredietkaart

De beste manier om te betalen in Turkije is via een kredietkaart. Allereerst heb je geen last van het omwisseltarief zoals besproken in de vorige alinea. Er worden wel kosten in rekening gebracht maar deze zijn veel lager. Mocht het echt nodig zijn om geld te halen uit een betaalautomaat dan kan dat. De opties van de kredietkaart zijn erg flexibel. Daarnaast bent u bij het gebruik van een kredietkaart automatisch verzekerd tegen schade, verlies en diefstal. Tot slot hoef je je met een kredietkaart geen zorgen te maken over of je wel genoeg geld op je rekening hebt staan om een leuke vakantie te hebben. Misschien wil je in Turkije wel een mooi tapijt kopen waar je graag je spaarrekening aan voor zou willen boren. Met een kredietkaart is dat geen probleem en kan je het als je terug in Nederland bent betalen vanaf je spaarrekening.